Manualul cursei (ro)

Edition 01 – #CAR_01

21 August 2021


INTRODUCERE

Carpathian Arch Race denumita #CAR este o cursa de biciclete care incepe din orasul Bratislava – Slovacia, urmarind Carpatii prin Ucraina, pana in Romania, cu traversarea celor mai mari trecatori, cu finish in Cluj – Napoca.

Muntii Carpati sau Carpatii sunt o serie de munti care formeaza un arc in toata Europa Centrala si de Est. Lung de aproximativ 1.500 km, este al treilea cel mai lung lant muntos european dupa Ural, la 2.500 km si Muntii Scandinaviei la 1.700 km. Se intind din estul Republicii Cehe (3%) in nord-vest prin Slovacia (17%), Polonia (10%), Ungaria (4%) si Ucraina (10%) Serbia (5%) si Romania (50%) in sud-est. Cea mai inalta zona din Carpati este cunoscuta sub numele de muntii Tatra din Slovacia si Polonia, unde cele mai inalte varfuri depasesc 2.600 m. Al doilea cel mai inalt domeniu este in Carpatii Meridionali din România, unde cele mai inalte varfuri sunt cuprinse intre 2.500 m și 2.550 m.

Acestea fiind spuse, #CAR a fost conceputa ca o cursa de biciclete fara suport extern, ceea ce implica faptul ca trebuie sa fii autosuficient, indiferent de situatia in care te afli.

Provocarea este sa calatoresti in 3 tari, trecand prin segmentele de verificare fixe si sa fii cel mai rapid pana la linia de sosire. Din motive de siguranta si pentru a va oferi posibilitatea de a vizita locurile pe care le alegeti, am decis ca ruta ar trebui sa fie la alegerea fiecaruia, iar planificarea sa va fie lasata in totalitate, cu exceptia segmentelor de start / verificare si finish.

Aceasta libertate nu inseamna ca nu vor exista reguli de urmat; ele nu sunt nici numeroase, nici restrictive, dar le vom pune in aplicare.

In functie de abilitatile de planificare si calatorie, distanta totala ar trebui sa fie de aproximativ 2.500 km, ceea ce il face posibil in doar 10 zile.

Start: 21 August 2021 Bratislava (Slovacia) / 24 August Sighetu Marmatiei (CAR half)

Finish: Cluj – Napoca Romania

Cursa se inchide la 01 septembrie 2021

Petrecerea de final – Cluj Napoca, vom reveni cu locatia exacta – in functie de masurile sanitare de la momentul cursei.

Vor fi 3 categorii (pentru fiecare cursa): SOLO, PERECHI & SPECIAL (diabet tip 1)

Inregistrare / Taxa – Donatia

Nu exista numar maxim impus de participanti. In functie de conditiile medicale de la start vom decide atunci cum se pleaca.

Data limita de inscriere: 21 Iunie 2021.

Inregistrarea este completa doar atunci cand este efectuata si donatia. Transferul se face in cel mult 10 zile de la inscriere. Inscrierea se face online, completand formularul de aici.

#CAR este pregatita, organizata si sustinuta de o asociatia non-profit, taxa fiind de fapt o donatie.

Persoanele cu diabet tip 1 care vor sa participe au un discount de 50% (avem insa nevoie de o scrisoare medicala care sa confirme diagnosticul).

Dupa data limita nu mai acceptam inscrieri.

Taxa / Donatie:

SOLO: 180 euro (plus un depozit 50 euro returnabil pentru dispozitivul de urmarire);

PERECHE: 300 euro (ambii concurenti se vor inregistra si vor indica numele coechipierului si al echipei. Vor primi doar un singur dispozitiv de urmarire; (plus depozit de 50 euro pentru dispozitivul de urmarire);

SOLO half: 90 euro (plus un depozit 50 euro returnabil pentru dispozitivul de urmarire);

PERECHE half: 150 euro (ambii concurenti se vor inregistra si vor indica numele coechipierului si al echipei. Vor primi doar un singur dispozitiv de urmarire; (plus depozit de 50 euro pentru dispozitivul de urmarire);

SPECIAL: 50% discount pentru persoanele cu diabet tip 1 (necesara scrisoare medicala);

Va vom urmari utilizand un dispozitiv de urmarire prin GPS, montat pe bicicleta, cu principalul scop de a ne asigura ca urmati segmentele impuse, dar si pentru a va sti in siguranta.

Donatia nu se returneaza – cu exceptia anularii cursei din cauza situatiei data de Covid19 cand vom decide mutarea ei in anul urmator. Daca totusi nu mai puteti participa, discutam fiecare situatie in parte.

Traseu

#CAR, nu are un traseu fix. Cum am mentionat in introducere vrem sa va dam libertate. Dupa inregistrare veti primi linkuri in Komoot cu toate segmentele impuse. Deasemenea coordonatele segmentelor obligatorii sunt imprimate pe cardurile primite la start. Participantii trebuie sa incarce trackurile primite in GPS-urile proprii.

Validare / dovada parcurgerii traseului

1. Start: castel Bratislava

2. Dovada parcurgerii segmentelor impuse: pentru ca avem o cursa altfel si pentru ca nu vrem sa va facem 100% dependenti de telefonul mobil, am venit cu ideea inlocuirii “brevetului” cu 9 carduri pretiparite.

La start veti primi 9 carduri, cate unul pentru fiecare segment.

– pe partea frontala a cardului veti gasi o poza reprezentativa a segmentului de verificat;

– pe verso trebuie sa completati: numar de concurs / echipa, locatia, data, ora + o impresie de la fata locului (in functie de cum va simtiti in acel moment);

– cardul corespunzator segmentului va fi plasat in cutia postala pe care o veti gasi pe traseu, pe segmentul de verificare, locat cel mai probabil in curtea unui hotel / pensiune / magazin. Pe card veti avea indicata locatia exacta.

Echipament / Bicicleta – recomandari

Echipament

In functie de ruta aleasa, vei ajunge si la altitudini de pana la 2500m unde vremea este schimbatoare. Putem avea mai multe anotimpuri in aceeasi zi, dar, in perioada cursei, vremea este de obicei prietenoasa.

Vom efectua o verificare a bicicletei la start, sunt cateva lucruri la care tinem.

Avem nevoie de o fotografie a bicicletei – lumini, frane, pe care va rugam sa o trimiteti pe email cu cateva zile inainte de start.

  • Casca – in conformitate cu legile actuale, purtata pe toata perioada in care pedalati sau sunteti pe bicicleta. Tinem foarte mult la aceasta regula – CASCA ESTE OBLIGATORIE;
  • Doua lumini independente* albe in fata (atasate pe bicicleta sau purtate. Trebuie sa fie in conformitate cu normele EU in vigoare.
  • Doua lumini independente* rosii, in spate (atasate sau purtate);
  • Cate una din fiecare din cele 2 lumini una in fata, alta in spate, trebuie sa fie fixa pe bicicleta – prinsa in permanenta. In caz de lumina slaba (seara, noapte, ploaie, ceata) este obligatorie utilizarea lor.
  • Un catadioptru / reflector rosu in spate trebuie sa fie montat in permanenta. Acesta poate fi si parte a luminii spate, sau poate fi atasat pe geanta / rucsac / vesta / echipament;
  • Un element reflectorizant / vesta reflectorizanta – pentru partea superioara a corpului trebuie purtat in caz de lumina slaba / ceata / ploaie si pe tot parcursul noptii.

* Independent inseamna ca ambele luminii fata sau spate nu pot fi alimentate de la o aceeasi sursa. Dar, aceeasi sursa poate alimenta o lumina fata si una spate.

  • Kit de prim ajutor, de baza – bandaje antiseptice, bandaje sterile, medicamente, dar si un kit de baza pentru bicicleta!
  • Telefon mobil cu acces la internet. Da, nu vrem sa fiti dependenti de tehnologie, dar este necesar in caz de accident sau urgenta.

Reguli

Pentru a figura pe lista de finisheri trebuie sa parcurgeti tot traseul si sa urmati cateva reguli.

Regulile sunt facute pentru a asigura corectitudinea cursei. In cazul in care aveti dubii va rugam sa faceti poze si sa ni le comunicati.

1. Pedaleaza de la start la finish urmand ruta aleasa DAR trecand prin segmentele impuse.

2. Nu este admis nicun suport extern. Toate alimentele, apa, bagajele, trebuiesc duse pe bicicleta sau se achizitioneaza pe drum.

3. Participantii nu au voie sa solicite ajutor local, orice interactiune trebuie sa fie neplanificata si intamplatoare.

4. Nu se merge la plasa!!!! Doar in cazul participarii in perechi cand poti urmarii doar partenerul.

5. Este permisa doar puterea omului – nu se admit biciclete electrice. A

6. Participantii trebuie sa aiba toata cursa inregistrata.

7. Asigurarea de accident, casca si luminile impuse mai sus – vom verifica la start.

8. Concurentii trebuie sa respecte toate regulile de circulatie in vigoare.

Categorii / Abandon

Sunt 3 categorii.

SOLO (feminin / masculin): respecta regulile de mai sus, in special cea care spune “fara mers la plasa”.

PERECHI: pedalatul in pereche iti permite sa mergi la plasa – doar cu partenerul. Trebuie sa urmati aceleasi reguli, aceeasi ruta si sa terminati impreuna. Va vom urmari pe harta, veti avea doar un singur dispozitiv de urmarire. Puteti imparti informatii, bagaje, bunuri, dar nu suport extern.

SPECIAL: persoane cu diabet tip 1. Aceasta este cauza noastra, pentru asta luptam, deci va incurajam sa participati.

In one of the riders needs to scratch from the race, the other is allowed and encouraged to carry on to the finish line but will not be listed in the general classification, be it as a pair or solo.

Abandon: nu ne dorim si va indemnam sa nu luati decizii obositi si stressati – nu se decide dupa o zi grea. Mike Hall spunea: “nu abandona noaptea, dormi, odihneste-te”. Daca dimineata ai aceeasi ideea, atunci infomeaza-ne prin email / telefon / sms / whatsapp.

La finish, sau in caz de abandon, trebuie sa va organizati intoarcerea spre casa. Nu va putem ajuta sau sprijini, nu putem asigura evacuarea sau cazarea.

Premii: toti finalistii vor primi medalie de finisher daca vor trece linia de sosire. Nu exista o ceremonie de sosire, dar toti sunteti invitati la party.

Asigurare: Sunteti responsabili de propria aigurare de accident si deces. Trebuie sa detineti asigurare valabila in trei tari: Slovacia, Ucraina si Romania. Va rugam sa tineti cont ca Ucraina nu este membra UE.

Anularea cursei: Ne rezervam dreptul de a anula cursa in cazul in care autoritatile nu ne vor permite. PAndemia de Covid19 poate oricand sa ne incurce.

Drepturi media: organizatorul este proprietar exclusiv a tuturor drepturilor media din timpul cursei si dupa eveniment. Participantii pot decide sa le folosim sau nu fotografiile, filamrile, interviurile.